fredag, juli 20, 2012

Gammeldags blåbärskakor som hos Le Parfait



Så fort jag såg receptet på gammeldags blåbärskakor hos Le Parfait så visste jag att jag var tvungen att prova det receptet. Jag hade precis köpt färska blåbär på marknaden, så det var bara att skrida till verket. I ursprungsreceptet används inget vaniljpulver, men eftersom jag är en vaniljoman så ville jag ha det med i. Jag skulle kunna stå och knåda degen hela dagen, det luktar verkligen himmelskt om den! Smör, socker, kardemumma och riktig vanilj, mmmm! Ska ni göra något gott den här helgen så kan jag verkligen rekommendera detta.

I en av kakorna skippade jag blåbären och la istället i björnbär, körsbär och aprikoser, också en god blandning. Receptet är för 6 små kakor, jag gjorde halva receptet och det räcker gott och väl till 3-6 personer, men receptet här nedan visar de ursprungliga mängderna.


Blåbärskakor

75 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g färsk jäst (halva paketet)
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
ca 7 dl vetemjöl

300 g blåbär
ca 1 dl strösocker
1 ägg till pensling
råsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål och rör i mjölk- och smörblandningen tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och vaniljpulver. Blanda i mjölet allt eftersom och knåda degen i 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 6 delar och kavla ut varje del till en cirkel på cirka 20 centimeter diameter. Fyll varje cirkel med 3 msk blåbär och strö över 1 msk socker. Vik upp kanterna men lämna öppet för bären. Låt jäsa i 30 minuter till. Pensla kanterna med ägg och strössla över lite råsocker på kanterna. In i ugnen på 220 grader i 8-12 minuter.


Jag vill alltid ha vaniljkräm till blåbär, så även nu. Jag hittade en snabb vaniljkräm hos Söta Saker.

Vaniljkräm

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
fröna från 1 vaniljstång, delad och urskrapad

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Vispa på svag värme tills dess att vaniljkrämen börjar tjockna. Ta av från spisen och låt svalna.

8 kommentarer:

Emma Sofie sa...

Mm mums, det ska jag testa! jag har en vaniljsås-tokig karl här hemma så det passar ju perfekt :)

Sofia sa...

Mm smarr! Det receptet ska printas och tas med till sommarhuset nästa gång vi åker dit. Blåbärsriset är svårt att undvika där =)

Charlie sa ... sa...

OMG så fina!!!

Jag som har frysen full av blåbär, det här borde jag testa.

Miss Marie sa...

Emma Sofie - vaniljsåsen passar till det mesta! :)

Sofia - ja, de smakar nog ändå bäst med egenhändigt plockade blåbär! :)

Lotta - lyxigt med en frys full av blåbär! :)

storasyster sa...

mums mums mums. själv gjorde jag farmor iris äpplekaka igår, men bytte ut äpplena mot blåbär. blev jätte gott.

Desiree sa...

Åh vilka godingar. De måste få komma hem till mig också :-)
Din vaniljkräm till blir ju pricken över i:et.

Jenny sa...

Ser SÅ goda ut, och vackra! De vill man ju servera sina vänner. Behöver man inte potatismjöl de dem? Hade du vanliga eller amerikanska blåbär? Jag är så himla sugen på att skaffa mig några buskar med amerikanska blåbär, då kan man göra purfärska blåbärspannkakor till sommarfrukostarna! :) Tack för all matinspo du alltid bjuder på!

Miss Marie sa...

Storasyster - mm, gott! :)

Desiree - de är supergoda!

Jenny - nope, potatismjöl behövs inte till kakorna. Jag gjorde dom med amerikanska blåbär men det funkar ju med vanliga också. En buske blåbär låter ju kanon att ha på balkongen! :)